Wat is Osteopathie?

Letterlijk vertaald betekent osteo = bot en pathos = ziekte, toch is het niet zo dat een osteopaat alleen naar de (ziekte van de) botten kijkt. In tegendeel één van de belangrijkste principes van de osteopathie is juist dat het lichaam als een totaliteit bekeken wordt. Hoewel de wervelkolom en het bekken wel een centrale plaats in de behandeling innemen, worden ook organen, schedel, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel bij de behandeling betrokken.

Op zoek naar de oorzaak
Een gezond lichaam is normaal gesproken goed in staat om zichzelf in balans te houden. Maar soms is de balans dusdanig verstoord dat het lichaam niet meer in staat is dit te corrigeren en gaat daarom compenseren. Compenseren gebeurt echter altijd in een keten. Raakt één schakel uit balans dan gaat de rest mee.
Het hoeft daarom dus niet zo te zijn dat de plek waar de klacht aanwezig is ook de plek is waar de oorzaak ligt!
Bijvoorbeeld: een paard heeft rugklachten, maar de oorzaak is een darmstoornis. Andersom is het ook mogelijk dat een afwijking in de rug een darmprobleem veroorzaakt. De osteopaat zal daarom op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten middels 3 systemen:

Pariëtale systeem – het bewegingsapparaat
Viscerale systeem – de organen
Cranio-sacrale systeem – het hersenvocht dat het centrale zenuwstelsel, hersenen en ruggenmerg o.a. beschermt.

Hoe ziet een behandeling er uit?
Bij het eerste bezoek vraag ik naar de klachten. Hiervoor wordt veel tijd uitgetrokken. Vaak bestaat er namelijk een verband tussen verschillende klachten. Daarbij spelen huisvesting, voeding, training, zadel, bit, tandarts, hoefsmid, etc een belangrijke rol dus dit wordt allemaal besproken. Na het gesprek wordt het paard onderzocht.

Ik werk uitsluitend met mijn handen en behandel verschillende delen van het paardenlichaam, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt.
In eerste instantie zal het accent gelegd worden op het onderzoeken en behandelen van het het cranio-sacrale systeem en het bewegingsapparaat. Om blokkades op te lossen maak ik voornamelijk gebruik van de volgende technieken:

– Het geven van een trust
– Ritmische technieken
– Low velocity stress techniek

Na de behandeling
Het paard dient na de behandeling een periode van 3 tot 7 dagen rust te krijgen. Dat wil zeggen, wel bewegen (paddock, wei, molen of aan de hand stappen) maar niet belast (rijden en longeren). Zo krijgt het lichaam de kans om te herstellen en te wennen aan de hernieuwde balans.

FE osteopathie massage equus Mooi voorbeeld van hoe een paard kan veranderen al na 1 behandeling! Lees meer >>
diamondvoornaHier is goed te zien dat het paard na de behandeling rechter op zijn benen staat (in balans)
jennefer luijt osteopathie paarden osteopaat amstelveenHet behandelen van de halswervels
Voor en na het behandelen van het borstbeen (CTO gebied). Lees meer >>
paard moeite met lengte buigingEen kronkel in de wervelkolom (Scoliose) is een veelvoorkomend probleem, vaak ontstaan vanuit een orgaanprobleem. Lees meer >>