WAT   –   WAAROM   –   WANNEER   – VOORDELEN   –  DE BEHANDELING



Wat is Sportmassage?

U bent misschien zelf weleens bij een fysiotherapeut of sportmasseur geweest, omdat u overbelaste spieren of juist zwakke spieren na een operatie had. U heeft dan waarschijnlijk ook het wat pijnlijk-prettige gevoel van massage ervaren. Het pijnlijke gevoel komt doordat de spieren stijf zijn, dit komt weer door een slechte doorbloeding.

Sportmassage (ook wel drukpuntmassage genoemt) zorgt voor een optimale  doorbloeding van de spieren. Hierdoor kunnen eventuele opgehoopte afvalstoffen (melkzuren) beter worden afgevoerd en blokkades worden opgeheven. De spier heeft weer een goede gezonde doorbloeding en kan weer normaal zijn werk doen.

Door middel van kijken, voelen, wrijven, drukken en schudden wordt een pijnlijke plek opgespoord en behandeld. Hierbij worden geen externe objecten gebruikt; enkel de handen en vingers.

N.B.: Een sportmasseur stelt geen diagnose; hiervoor dient u een arts te raadplegen!



Waarom Sportmassage?

Allereerst moet ik u vertellen dat spierproblemen nooit vanzelf overgaan!
(Het kan zo lijken, maar een beschadigde spier zal nooit 100% herstellen, tenzij u het bij de genezing helpt.)

Een sportmassage wordt gegeven op het moment dat u vermoedt dat uw paard last heeft van spierproblemen of omdat u weet dat uw paard zware arbeid te wachten staat of pas heeft verricht (denk daarbij aan een wedstrijd of meerdaags evenement).

Door bijvoorbeeld overbelasting (te zwaar werk in één keer) ontstaat er een verhoogd melkzuurgehalte in de spier. Uw paard is zelf niet in staat dit overtollig melkzuur af te voeren. De doorbloeding is verstoord, de spier kan zijn werk (aanspannen en ontspannen) niet meer normaal uitvoeren en uw paard ervaart dit als spierpijn.
Uw paard zal stram en stijf lopen en protest geven tijdens het werk.

Sportmassage zorgt voor een optimale doorbloeding van de spieren. Hierdoor kunnen eventuele opgehoopte afvalstoffen (melkzuren) beter worden afgevoerd en blokkades worden opgeheven. De spier heeft weer een goede gezonde doorbloeding en kan weer normaal zijn werk doen.



Wanneer Sportmassage?

Er kunnen zich meerdere momenten in het leven van uw paard voordoen die vragen om een sportmassage van Massage Equus.

Abnormaal gedrag
Bijvoorbeeld wanneer uw paard de volgende tekenen vertoont:
• Niet aangeraakt wil worden
• Niet gepoetst wil worden
• Geen deken op wil
• Protest toont tijdens het zadelen
• Stijf/stram/onregelmatig loopt
• Protest tijdens werk (bokken/staken)
• Niet wil inbuigen
• De hals niet wil laten strekken
• Rug niet wil gebruiken (staart zwiepen)
• In de verkeerde galop aanspringt
• Gestresst reageert op zijn omgeving

Acute gevallen
Spierbevangenheid
Indien uw paard aan acute spierbevangenheid lijdt, is het zeer raadzaam een sportmassage te geven. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en het sneller afvoeren van afvalstoffen. (Raadpleeg altijd eerst uw dierenarts om een juiste diagnose te stellen, bv door bloedonderzoek)

Koliek
Ook in geval van koliek kan sportmassage een prettige uitkomst bieden om uw paard te laten ontspannen. Tevens stimuleert de massage de spijsvertering.

In al deze gevallen biedt sportmassage een goede oplossing!

Wanneer juist niet masseren?
Indien het paard last heeft van de volgende gevallen mag het paard NIET gemasseerd worden:
• Koorts
• Einschuss
• Kanker
• In shock verkeerd



De voordelen van Sportmassage

Sportmassage verbetert de algehele doorbloeding, waardoor uw paard sneller zal herstellen van zware arbeid, blessures en/of ziekte. Tevens verbetert het de spieropbouw, zorgt voor ontspanning, verhoogt de productie van gewrichtsvloeistof, waardoor uw paard zich gemakkelijker en vrijer kan bewegen.

Vooral paarden die op (top)sportniveau moeten presteren, kunnen veel baat hebben bij Sportmassages. Vandaar dat ik ook de volgende mogelijkheden biedt:

Pre-wedstrijdmassage

Er staat een belangrijke wedstrijd voor de deur en u bent hard aan het trainen met uw paard. Misschien wel wat harder dan normaal (spanning en stress kunnen nog wel eens hun tol eisen). In dit geval is het raadzaam uw paard te laten masseren tijdens de aanloop naar de wedstrijd. Zo voorkomt u blessures en zal uw paard in topvorm zijn op het
moment dat hij dat nodig heeft.

Tijdens de wedstrijd

Ook vlak voor u gaat rijden kan een massage uitkomst bieden. De spieren worden alvast warm en los gemaakt. U hoeft minder lang in te rijden en uw paard is beter in staat zware prestaties te leveren.

Post-wedstrijdmassage

Uw paard heeft een zware wedstrijd achter de rug, heeft eventueel last gehad van stress tijdens het transport en/of het verblijf op vreemd terrein.

Ook in dit geval biedt een massage uitkomst. De massage zorgt ervoor dat de opgebouwde afvalstoffen beter worden afgevoerd. Uw paard is weer snel hersteld.



Hoe ziet een behandeling van Massage Equus eruit?

Allereerst bespreken wij de eventuele problemen die u ervaart of herkent bij uw paard. Na een korte kennismaking met het paard zal de behandeling beginnen.
De behandeling bestaat uit een vast patroon van drukpunten van hoofd tot staart. Door te kijken, wrijven, schudden en drukken, tasten we het gehele lijf af. Eerst links dan rechts. Doordat het hele lichaam stukje voor stukje wordt onderzocht, wordt er bijna altijd een goed beeld van de klachten verkregen.

De behandeling wordt tussendoor waar nodig aangevuld met shiatsu-handgrepen en mobilisatie-oefeningen. Verder streef ik ernaar om op een holistische manier naar uw paard te kijken. Dit houdt in dat ik niet alleen naar het fysieke gestel van uw paard kijk, maar ook naar het algehele welzijn. Ik kan u dus ook adviseren over het voer, supplementen, de omgang, manier van stallen, weidegang en training.

Na de eerste behandeling wordt er of een vervolgbehandelplan samengesteld of zal ik u adviseren een arts of hoefsmid te raadplegen.

De eerste behandeling duurt meestal 2 uur
(incl. kennismakingsgesprek).

De volgende behandeling doorgaans 1,5 uur.

N.B.: Een sportmasseur stelt geen diagnose, hiervoor dient u een arts te raadplegen!

Succesverhalen >

IMG_5833_20x20Sportmassage richt zich voornamelijk op de spieren en enkele zenuwpunten.

Vanja_rond_3Vanja de Boer Putker: “Ik laat mijn paard Eastends Castello vaak een paar dagen voor de wedstrijd masseren. Hij loopt dan nog fijner, en kan het werk ook beter aan”

IMG_5809 rondVaak hebben de paarden te maken met compensatieproblemen. Door de massagebehandeling in korte tijd te herhalen (bv 3 x in 1 week) kunnen we de compensatieproblemen opheffen en blijft het echte probleem vaak helder over.