fascia release thoracolumbalis osteopathie paard
In oktober 2018 heb ik de module Fascia Thoracolumbalis gevolgd. Wederom een mooie aanvulling voor de Osteopathie én de Sportmassage.

Fascia Release
Eigenlijk kunnen we deze module wel zien als een verlengstuk van de module Fascia Release en Ontwinden welke ik in 2017 gevolgd heb. De theorie is namelijk hetzelfde, fascia is nu eenmaal fascia, echter de behandeltechniek is hier wel heel anders. Ipv met de handen wordt hier gewerkt met een borstel, de zogenaamde Fascia Ros, en de focus lag op deze dag bij het thoraco-lumbale gebied (de onderrug).

Om welk gebied gaat het precies?
Bovenop de rug ligt een grote fasciaplaat, de Fascia Thoracolumbalis (zie foto 1). Zoals je kunt zien heeft deze plaat aanhechtingspunten met de schoft en loopt dan via de wervelkolom en de bovenkant van de ribben naar het bekken en het kruis toe. Een enorm oppervlak dus.

De functie van deze peesplaat is beschermen, voeden en op de plaats houden van onderliggende spieren en daarmee ook het gelijkmatig doorvoeren van de kracht van de achterhand naar voren.
Kortom het is voor de biomechanica van het paard van groot belang dat deze fascia plaat in goede conditie is.

Symptomen
Omdat de Fascia Thoracolumbalis in directe verbinding staat met de fascia van de hals- buik en borstholte kunnen zich vele symptomen voordoen zoals bijvoorbeeld:
– verkorte pas
– holle rug
– Kissing spines
– gebogen romp
– protest in het werk
– luchtwegproblemen
– hormonale problemen

Fascia Ros
Voor het behandelen van de Fascia Thoracolumbalis wordt er o.a. gebruikt gemaakt van de door Jose Pouwer ontwikkelde Fascia Ros. Een bostel speciaal ontwikkeld voor het behandelen van de fascia van paarden. (zie foto 2)

Herkent u de omschreven problemen en heeft u interesse in een behandeling of wilt u eerst meer informatie neem dan gerust (vrijblijvend) contact op met Jennefer op 0629470608.