In februari 2017 heb ik de machtig interessante 2-daagse module Fascia Release en Ontwindingen gevolgd. Een mooie aanvulling voor de Osteopathie én de Sportmassage.

Waarom zijn deze technieken zo interessant
Alle traumatische ervaringen die het paard meemaakt (zowel mentaal als fysiek, positief of negatief) worden opgeslagen in het lichaam (evenals bij de mens).
In geval van negatieve trauma’s zal een paard in de natuur bijvoorbeeld een stuk gaan galopperen om dit te verwerken (denk aan een hond die zijn lichaam schud nadat hij net ergens tegenaan gerend is). Onze gedomesticeerde paarden hebben deze mogelijkheid helaas niet of nauwelijks. Zij kunnen trauma’s dus niet op een normale manier verwerken en zo worden ze opgeslagen in het paardenlichaam. Het lichaam kan hierdoor niet meer optimaal functioneren.
Met de technieken van Fascia release en Ontwindingen kunnen deze trauma’s opgespoord en behandeld worden.

Fascia Release
Fascia vind je overal in het lichaam. Het is een onderhuids netwerk van bindweefsel dat tussen alle lagen van het lichaam heen loopt. Huid, spier, bot, organen, noem maar op. Visueel is het te vergelijken met een sinaasappel en zijn vliesjes.
De fascia zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van elkaar gescheiden blijven maar tegelijkertijd houdt het ook alles bij elkaar. Zonder fascia zou het lichaam als een plumpudding in elkaar storten.
Indien er een trauma wordt opgeslagen in de fascia dan zal daar de elasticiteit en de beweeglijkheid afnemen, er ontstaat een ophoping (knoop) van afvalstoffen welke trek geeft op de rest van de fascia. Bedenk maar eens wat er gebeurt als je een knoop in een opgeblazen ballon legt, en hoeveel groter het spanningsveld zal worden van niet alleen de ballon maar ook van de inhoud. De ballon is immers kleiner geworden waardoor er minder ruimte in de ballon is, dit gebeurt dus ook met de ingewanden.
Ik kan deze knopen opsporen en los maken. Zo kunnen alle elementen weer tot ontspanning komen en vrijelijk bewegen.

Ontwindingen
Bij ontwindingen richten we ons met name op het weefsel van de gewrichten (diafragma’s). Het is te vergelijken met een opgedraaide telefoondraad die zichzelf ontwind als je de hoorn naar beneden laat hangen.
Dit gebeurt tijdens de behandeling ook, ik zet wel de ontwinding in gang (haalt de hoorn van de haak en laat hem hangen), het paard zal echter zelf de ontwinding reguleren.

Bekijk hier een filmpje over Fascia
Bekijk hier een van mijn succesverhalen met fascia release
Lees ook het artikel over de Fascia Thoracolumbalis

Foto 1: Behandelen van de Thorax ingang
Foto 2: De structuur van een sinaasappel is te vergelijken met die van fascia.
Foto 3: Close-up van fascia.

IMG_9137 IMG_9140 IMG_9139 Certificaat Fascia en Ontwinden