​Als spieren langere tijd ongunstig belast zijn, ontstaan vaak spierknopen (triggerpoints). De spanning in de spieren neemt toe en er kan pijn ontstaan. Soms alleen bij inspanning, maar ook een continu zeurende pijn. In die gevallen hoeft er niet meteen iets kapot, ziek of ontstoken of te zijn. Je moet dan zorgen dat je eerst die spierknopen deactiveert, bijvoorbeeld dmv massage.

Wat zijn spierknopen?
De medische naam voor een spierknoop is neuro-musculaire triggerpoint (NMTrP) of kortweg triggerpoint. Het is een lokale verkramping in het spierweefsel die pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaakt. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van overbelasting of verkeerd gebruik van de spieren. Bijvoorbeeld door een ongeluk, valpartij, sporten zonder warming-up, lichamelijk zwaar werk, vaak herhaalde bewegingen en stress.

Pijn op een andere plek
Het opvallende is dat triggerpoints vaak klachten veroorzaken op een andere plek dan waar de spierknoop zich bevindt. In het filmpje is goed te zien dat de release op een andere plek plaatsvindt dan waar het triggerpoint zich bevindt.

Triggerpoint pressure release
Door het toedienen van lokale statische druk op de triggerpoint gedurende enkele tientallen seconden, kan deze uiteindelijk tot ontspanning worden gebracht.
In het filmpje is goed te zien dat de reactie eerst zeer heftig is en dan dat de spanning langzaam verder af neemt.

Klik op de video om hem te vergroten.