paard moeite met lengte buiging Klik op de foto om hem te vergroten.
S-vorm in de wervelkolom (Scoliose)

Deze week weer een interessante case gezien. Dit paard had met name moeite met de linker buiging en kantelt hierin soms ook het hoofd, is rechts zwaarder op de hand ook ze is wat traag in de achterhand en heeft ze moeite om de energie van achter naar voren door te laten stromen.

Tijdens het monsteren viel mij direct al op dat haar lengte buiging voornamelijk rechts was en dat ze linksachter een wat kramperige beweging had. Nader onderzoek bracht mij o.a. bij de s-vorm in de wervelkolom (Scoliose).
Aangezien de wervels meekantelen met buiging van het lichaam (bij een buiging naar links horen de wervels mee te kantelen naar links) wordt het lastig om een kant op te buigen als de wervels in tegenovergestelde richting geblokkeerd staan.
Op de foto links is te zien dat de wervels in het midden van de rug met name naar rechts gekanteld staan, het heiligbeen (sacrum) wordt hierdoor juist in een linker stand gedrukt, een lengte buiging naar links wordt hierdoor bemoeilijkt.

Na behandelen van het gehele paard, dmv verschillende osteopathische technieken, zag je al direct een grote verandering in de vorm van de wervelkolom (zie rechter foto) en zag je tijdens het monsteren in stap dat ze de ribbenboog weer zowel naar rechts als naar links kon bewegen.